Bepalen van het onderwerp voor mijn vrije opdrachtOm mijn vrije opdracht te bepalen ben ik eerst mijn oude werk terug gaan kijken om te ontdekken welke onderwerpen en wat voor soort projecten het beste bij mij en bij mijn afstuderen passen. Wat vind ik interessant en wat zegt iets over mij als grafisch ontwerper?
Uit dit kleine onderzoekje kwam al snel naar voren dat veel van mijn projecten op een of andere manier gerelateerd zijn aan nieuws en de media. Het is mijn inspiratie voor een project of een project gaat over een onderwerp dat in de media besproken wordt. Daarnaast ben ik mij tijdens mijn academietijd steeds meer bewust geworden hoe groot de macht van de media eigenlijk is maar ook hoe groot jouw invloed als ontwerper daarin kan zijn. De media laat vaak maar 1 kant van een verhaal zien en als grafisch ontwerper kun je ook de andere kant laten zien. Daarnaast raak ik geïnspireerd door kleine dingen die je in het dagelijkse leven tegen komt. De dingen die verwondering of vragen oproepen en waar je normaal nooit bij stil staat.
Belangrijke punten voor mij uit eerdere opdrachten waren onder andere:
- Het maatschappelijke aspect
- Een boodschap of verhaal willen vertellen
- Een product voortkomende uit een uitgebreid onderzoek
- Mapping of netwerk
- Media en de rol van de media
- Verbeeldingskracht
Onderwerpen Het belangrijkste aan mijn vrije opdracht vind ik dat ik met veel plezier een mooi eindproduct kan neerzetten. Om met veel plezier aan mijn project te kunnen werken wilde ik bovenstaande punten als uitgangspunt voor mijn vrije opdracht nemen. Dit is wat ik als ontwerper interessant vind, je kunt mensen een verhaal vanuit jouw standpunt vertellen.
Verbeeldingskracht Vorig jaar ben ik een tijdje bezig geweest met een onderzoek over verbeeldingskracht en tekstverbeelding. Hoe vertaald men tekst naar beeld? Wanneer je een verhaal leest waarin een bepaalde plek omschreven wordt, verschijnt er een beeld in je hoofd hoe deze plek er volgens jou uitziet. Voor iedereen zal dit beeld verschillen. Sommige woorden uit de tekst spelen geen rol meer in jouw visualisatie of zien er juist tegenovergesteld uit. En in hoeverre hebben andere media hier invloed op? Als je eerst een boek leest en vervolgens de film kijkt verdwijnen de beelden die je uit het boek had. En welk beeld is dan het sterkt als je het boek vervolgens weer leest?
Dit onderwerp en deze vragen vind ik nog steeds erg interessant maar voor mijn vrije opdracht ben ik opzoek naar meer grip op een specifiek onderwerp. Dit onderwerp voelt te vrij en ik loop al snel vast op dingen die ik vorig jaar al eerder bestudeerd heb. Daarom schuif ik dit onderwerp voorlopig even aan de kant en misschien dat ik hier later nog op terug kan komen of mijn onderwerp hier aan terug kan koppelen.
Het moment van Sven Ook dit was typisch zo'n media ding dat mij inspireert. 1 Moment met velen gevolgen. 1 moment waarop de verwachtingen hoog gespannen zijn en een gebeurtenis van 1 seconde waarin alles veranderd. Uit dit ene moment ontstaan tientallen verhalen. Al op het moment dat het fout gaat en niemand nog weet wat er gebeurt is wordt er druk gespeculeerd; Wat gebeurde er? Ging er iets fout? Wat ging er fout? Waarom ging het fout? en Wiens schuld was dat? Er ontstaan verhalen en die verhalen worden verspreid. Pas minuten later wordt duidelijk wat er werkelijk gebeurt is.
1 Moment bepaald het beeld, 1 moment kan de wereld veranderen (al is dat in dit geval wat overdreven). Wat zijn de oorzaken en wat de gevolgen? En welke verhalen worden er aan gekoppeld?
- Het verhaal vooraf
- Het verhaal van 'het' moment
- Het verhaal 1 seconde later
- Het verhaal van Sven
- Het verhaal van de (onterechte) gouden medaille winnaar
- Het verhaal van de bronse medaille winnaar
- Het verhaal van Kemkers
- Het verhaal van Gemser
- Het verhaal van de gebeurtenissen bij de schaatsbond
- Het verhaal van de geschiedenis: schaatser Jan Bols
- Het verhaal van de Sven: hij schrijft geschiedenis
- Het verhaal op het web (twitter etc.)
- Het verhaal in feiten (rondetijden etc.)
- Het verhaal in de internationale pers
- Het verhaal van 'de Prins'
- Het verhaal van ons - de Nederlanders
- Het verhaal: wat zijn de theorieën achter de fout
Kortom: Sven schrijft geschiedenis en wordt nooit meer vergeten. Hij zal altijd herinnerd worden als 'de schaatser die goud verloor door een stomme fout'.
Oorlog in beeld Oorlogsverslaggeving en vooral ook de fotografie roepen vragen bij mij op. Elke oorlog wordt op dezelfde manier in beeld gebracht, je ziet dezelfde beelden en leest het zelfde soort verhalen. Beeld en tekst is inwisselbaar geworden. Zelfs de politieke beweegredenen verdwijnen na verloop van tijd uit beeld en er blijft vaak niet veel anders over dan een beeld van een soldaat met een klein jongetje aan zijn hand. Daarnaast geven deze beelden een gewenning, niemand kijkt meer op van de doden die dagelijks in oorlogsgebieden vallen en dat terwijl ook Nederland niet eens zo lang geleden verwoest was door een oorlog.
- Hoe was de verslaggeving over de oorlog vroeger?
- Hoe wordt en werd oorlog in beeld gebracht? Zijn deze beelden anders dan de beelden van de huidige oorlogen? Wat zien we tegenwoordig en welke beelden kregen we vroeger te zien?
- Welke overeenkomsten en verschillen zijn er binnen de verslaggeving (met name in fotografie)?
- Hoe verhouden deze gebeurtenissen tot beelden van andere gebeurtenissen? Welke overeenkomsten hebben beelden van andere gebeurtenissen? (bv aardbevingen?)
- Welke beelden kloppen met de werkelijkheid en welke zijn geënsceneerd?
- Welke rol spelen beelden binnen de verstomping van de maatschappij?
Genoeg vragen om mij hier wat meer in te verdiepen. Wat valt hier te ontdekken? Is hier een lijn in te bekennen? En wat kan ik hier over vertellen?
(Hoewel ik de bovenstaande uitgangspunten ook prima in een van de gestelde opdrachten kwijt zou kunnen (namelijk vloeibare beelden; waarin je een door jouw gekozen beeld als uitgangspunt voor de rest van de opdracht neemt) heb ik hier bewust niet voor gekozen omdat ik me niet door een opdracht wil laten leiden, ik wil de vrijheid hebben om nog alle kanten op te kunnen.)