CONCEPTPRESENTATIE ONDERWERP Uitgangspunt: inwisselbaarheid van beelden in de media Hoe inwisselbaar zijn de beelden in de media? Om dit onderwerp te specificeren richt ik mij op oorlogsfotografie in de media. Ik vond oorlogen altijd al interessant en elke oorlog wordt op dezelfde manier in beeld gebracht, je ziet dezelfde beelden en leest dezelfde soort verhalen. Beeld en tekst is inwisselbaar geworden.
Onderwerp: de inwisselbaarheid van oorlogsfotografie binnen en buiten de media
ONDERZOEK Inwisselbaarheid van oorlogsbeelden In elke oorlog zie je veel dezelfde beelden langskomen. Altijd weer de soldaat met het kleine kindje aan zijn hand, ongezien het tijdsbeeld of gebied.
Overeenkomsten vroeger en nu Overeenkomsten en verschillen hebben meer met tijdsbeeld te maken. Dit werkt verwarrend.
Emoties en feiten Wat weten we nu eigenlijk echt van die oorlog behalve de beelden die we in de media zien? Wat zijn emoties en wat feitelijkheden. (Hoe komt dit in tekst en beeld in de media naar voren?)
- Wat waren de politieke beweekredenen ook al weer?Wat is bv het verschil tussen Osama Bin Laden en Saddam Hoesein?
- Welke landen zenden troepen uit?
- Welke wapens worden er gebruikt?
- Hoeveel manschappen bevinden zich in het gebied?
- Wat zijn de taken van die manschappen?
- Hoeveel slachtoffers zijn er al gevallen?
- Bij welke partijen zijn die slachtoffers gevallen?
Verschillende gezichtspunten
- Beeld in de media in Nederland (bv. Afghanistan oorlog): Dit zijn beelden die bij ons in de media verschijnen en dan bedoel ik voornamelijk de dagelijkse beelden in de krant. Opvallend kan zijn de persbureaus waar de beelden vandaan komen.
- Beeld in de media in de VS (bv. Irak oorlog): Dit zijn beelden die op 20 maart 2003 (de uitbraak van de Irak oorlog) op de voorpagina's van de kranten in de VS te zien waren. Opvallend is de keuze van het beeld. Je zou een verband kunnen zien tussen democratisch en republikeins.
- Beeld in de media in het Oorlogsland
- Beeld vanuit de burgers van het land
- Beeld vanuit het Nederlandse leger dat in het land opereert: Opvallend was het hoge propaganda gehalte van deze fotografie. En ook de bijschriften en soms de manier van fotograferen. Dit zou net een reisverslag of vakantieverslag kunnen zijn.
- Beeld vanuit het Amerikaanse leger dat in het land opereert.
- Beeld vanuit Politiek oogpunt: Wat speelt zich op politiek gebied ook alweer af en wat zijn de feiten ook alweer?
Koppeling naar andere beelden Zijn er interessante koppelingen te maken tussen oorlogsfotografie en dingen die wij in het dagelijkse leven tegen komen? En kan ik hier een verhaal mee vertellen?
- Slachtoffers
- Landschappen
- Wapens
- Etc.
CONCEPT Storytelling: Oorlog: een nieuw verhaal met dezelfde beelden In eerste instantie wil ik specifiek verschillen en overeenkomsten tussen twee in de media op dezelfde manier weergegeven gebeurtenissen laten zien vanuit verschillende gezichtspunten (in dit geval de Afghanistan en Irak oorlog). Uiteindelijk wil ik een nieuw verhaal vertellen over deze beelden die eigenlijk steeds het zelfde vertellen of misschien zelfs wel niets vertellen. Is er een verband tussen deze beelden en hoe kan ik hier op een interessante manier een (nieuw) verhaal over vertellen? Dit zou een verhaal over de verschillende manschappen kunnen zijn, een verhaal over de landen zelf n.a.v. de beelden van de oorlog, drie verschillende verhalen vanuit verschillende perspectieven etc. Het moet dus geen letterlijke weergave of verslag van deze twee oorlogen worden, maar door middel van het gebruik van bepaalde beelden, het naast elkaar zetten van bepaalde beelden of het indexeren van beelden moet het een nieuw verhaal vertellen.
WERKTITEL Oorlog: een nieuw verhaal met dezelfde beelden
Het complete werkplan: Werkplan_03_16-2010